top of page

השרותים
שלנו

בקליניקה בפתח תקווה, מאבחנת ומטפלת בבעיות מגוונות בתחום הפרעות בתקשורת אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים
צרידות והפרעות קול

צרידות והפרעות קול

קול מופק על-ידי רטיטת מיתרי הקול כאשר זרם האוויר היוצא מהריאות דרך קנה הנשימה מרטיט אותם.

 

הצליל הבסיסי הנוצר עובר לחללי התהודה בפנים (לוע, פה, אף, סינוסים) בהם הוא מוגבר ויוצא לחלל האוויר.

צרידות

התלונות הנפוצות של הדובר הן: עייפות קולית, מאמץ קולי ו/או גרוני, צרידות, שינויים בטון, יובש בגרון, כאבים ועוד.

גורמים נוספים היכולים להשפיע על איכות הקול הם אלרגיה, אסטמה, עישון, צרבת, תרופות ועוד.

 

עם הופעת חלק מהסימנים הללו יש לפנות לבדיקה לרינגוסקופית אצל רופא אף-אוזן-גרון. הרופא יאבחן את הבעיה וימליץ על טיפול מתאים; תרופתי, כירורגי או טיפול בדיבור על-ידי קלינאי תקשורת.

גמגום, דיבור חטוף והפרעות בשטף דיבור
גמגום

גמגום, והפרעות בשטף דיבור

גמגום הינו הפרעה בשטף הדיבור, בה הדובר יודע מה הוא רוצה לומר אך מתקשה בכך באופן לא-עקבי.

 

גמגום הוא מצב מורכב המושפע מגורמים התנהגותיים רגשיים וחברתיים.

 

גמגום יכול להופיע בגיל טרום-בי"ס או במהלך שנות הלימוד בבי"ס.

תופעות הגמגום כוללות חזרות, הארכות, הפסקות שקטות, עצירות,  לחיצות, הוספה של צלילים או מילים, הימנעות מדיבור.

 

הטיפול בגמגום כולל פיתוח מודעות למאפייני הגמגום ושיפור טכניקת הדיבור השוטף. בנוסף לכך, התייחסות למאפיינים הרגשיים-חברתיים של הגמגום, במטרה לשפר את אופן ודרכי ההתמודדות עם הגמגום ועם הקשיים התקשורתיים הנובעים ממנו.                                    

 

הטיפול מותאם לגיל הפונה ילד / נער / מבוגר.

חוסר שטף התפתחותי בגיל הרך
חוסר שטף התפתחותי

חוסר שטף התפתחותי בגיל הרך

חוסר שטף שכיח בגילאי 2-5 שנים ויכול להמשך עד גיל 6-7 שנים.

 

הילד חוזר על הברות מילים או חלקי משפט בזמן שהוא מחפש מילים ומארגן את המסר אותו הוא רוצה לומר.

 

לרוב ההורים והסביבה מתעלמים ואין צורך בהתערבות של איש מקצוע וההפרעה חולפת מעצמה.

במידה וההורים או המטפלים חשים כי התקלה בשטף הדיבור נובעת מקושי ממוקד בהפקת המילה או מודאגים כי הילד מוטרד/מתוסכל מהקושי לומר את המילה, יש מקום לפנות להתייעצות ואבחון של קלינאי תקשורת.

דיבור - חטוף וקצב דיבור מהיר
דיבור חטוף

דיבור חטוף וקצב דיבור מהיר

דיבור-חטוף הוא מצב המאופיין בקצב דיבור מהיר עם נטייה ל"בליעת הברות", היגוי לא ברור ולעיתים גם בקושי בארגון שפתי.

 

בניגוד לאנשים הסובלים מגמגום, אנשים עם דיבור-חטוף נוטים להיות פחות מודעים לבעיית הדיבור שלהם. במרבית המקרים הבעיה מופיעה במהלך גיל ההתבגרות.

הטיפול בדיבור חטוף כולל העלאת המודעות של הדובר לבעיה והתייחסות למאפייני הדיבור הבעייתיים, במטרה להביא לשינוי ולדיבור יעיל.

הפרעות היגוי
הפרעות היגוי

הפרעות היגוי:

הפרעות היגוי נפוצות בעיקר בקרב ילדים בגיל הגן, אך לעתים קיימות גם בגיל בי"ס. לקות היגוי הינה כישלון בהפקה של צלילי הדיבור, אשר מתבטא בצורת הצלילים ובחיבור ביניהם.

 

לקויות היגוי שונות יכולות לנוע בין שיבוש היגוי בודד או מסוג אחד, לבין לקות מורכבת עם פגיעה במובנות הדיבור עקב שיבושים או החלפות של צלילים רבים במקרים כמו אפרקסיה, דיסארתריה (קושי בתנועתיות השרירים), או על רקע פונולוגי ועוד.

אבחון וטיפול בהפרעות היגוי


במחקרים רבים נמצא, כי צלילי הדיבור נרכשים בסדר היררכי מתאים לכל שפה, ולכל צליל ישנו טווח גיל נרכש נורמטיבי. למרות זאת, ילדים רבים משבשים הגאים (צלילים) שונים בדיבורם. היות שכן, יש חשיבות רבה באבחון הדיבור של ילדים בכל אחד מהשלבים כדי לבחון את אורך וצורת רכישת צלילי השפה.


באבחון עומד קלינאי התקשורת על ההגאים החסרים או המשובשים בדיבורו של הילד (וזאת בהשוואה למצופה מילדים בני גילו), ועל אופן הגייתם כצליל בודד ובהקשרים שונים במילה (למשל: סוף או תחילת מילה), במשפט ובדיבור השוטף. הוא לומד על סוג השיבוש, על תדירותו, ומעריך את מידת הפגיעה במובנות הדיבור. 


הקלינאי יכול להשתמש בדגם מדיבורו החופשי של הילד או לבצע אבחון מובנה, הכולל לרוב תמונות המציגות פריטים שונים, הכוללים את הגאי השפה במיקומים שונים במילה. 


בהתאם לאבחון נקבעים הצורך בטיפול, מטרותיו, תדירותו ואופיו.


הטיפול כולל תרגול בקליניקה בשילוב עם הדרכה לילד ולהוריו לתרגול בבית, שלה חשיבות מכרעת בהתקדמות ובהצלחת הטיפול. 


דחיקת לשון והפרעות בהיגוי


דחיפת לשון מכונה גם דחיקת לשון או Tongue Thrust.

זוהי תופעה נפוצה באוכלוסייה המתבטאת בתנוחת הלשון כנגד השיניים הקדמיות (לרוב העליונות)  או דחיפתה מחוץ לפה (בין השיניים העליונות והתחתונות) בעת מנוחה, בזמן בליעה ולעיתים בזמן הדבור. 


בכל המצבים הנזכרים, הלשון אמורה להימצא בתוך הפה מאחורי קו השיניים כשהיא איננה נראית. התופעה היא לרב תולדה של הרגל אכילה מגיל הינקות שלא נעלם. 


במידה וקיימת צורת בליעה של "מציצה" או דחיקת לשון (כאשר הלשון נדחפת קדימה), עיצורים הדורשים שימוש נכון בלשון מונחים במקומות לא צפויים בפה וכתוצאה מכך מופיעים משובשים. דוגמאות נפוצות ביותר הן באותיות השורקות כמו ס', ז', צ', ש'. 


בסביבות גיל שש יש חשיבות רבה לשיפור הגיית העיצורים עד למצב תקין כדי להקל על הילד בזיהוי אותיות כתובות כחלק מתהליך רכישת הקריאה והכתיבה. יש ילדים שהשיבושים בהגיית המילים משפיעה עליהם לרעה בתהליך רכישת השפה הכתובה (לדוגמא ילדים שמתבלבלים בין ש' / ס' ).


אבחון ובטיפול מוקדם בגיל זה באמצעות קלינאית תקשורת חשובים כדי לשפר באופן משמעותי את מצב סגירת הפה במנוחה, תוך כדי שימוש בנשימה אפית. על-ידי תרגול שרירי הלשון וצורת בליעה תקינה של מרקמים שונים יופיע שינוי בתפקוד הלשון  גם בדיבור. 


בנוסף, טיפול בדחיקת לשון לפני טיפול אורתודנטי, מסייע ליצירת מנח חדש ונכון ללשון בזמן מנוחה ודיבור כבסיס לתהליך יישור השיניים. טיפול מקדים בדחיקת לשון מקצר זמן רב בטיפול האורתודנטי ומסדר את האיזון במערכת הפה – בליעה ודיבור לכל החיים.
 

bottom of page